The Windsor Centre, Islington

Thank you for visiting the Cunnane Town Planning Consultation Portal to see the proposals for an extension to the existing premises known as the Windsor Centre.

This consultation is being carried out with the local community in order to provide an opportunity to view and comment upon these initial proposals for the extension. Community consultation is extremely important to the owners of the site, and it is an integral part of the planning application process. Accordingly we urge you to provide your comments once you have reviewed these draft proposals. Your views will be considered prior to a formal planning application being submitted to the Council.

Set out below is a brief description of the proposals together with plans and elevations of the site. We have also provided a comments form (see link below) to allow you to inform us of your views, so please take a moment to fill one in and submit it to us via our website. Alternatively, you are welcome to e-mail your comments to reception@cunnanetownplanning.co.uk. The closing date for comments is 22 July 2016.

Thank you for your time

Introduction to the site

The Windsor Centre is located to the east of Essex Road on a site bounded by Windsor Street and Britannia Row. It presently comprises a range of substantial 3 and 4 storey buildings providing office and light industrial space for a number of small companies. The Windsor Centre adjoins, and is linked to, Nos. 2-18 Britannia Row which operates as a separate building complex accommodating an events and functions venue.

The surrounding area, particularly to the south of the site on Windsor Street, is characterised by buildings between 3 and 6 storeys in height. The Cumming Estate to the east includes several 5 storey blocks of flats, and Gough House to the west is similarly a 6 storey block of flats fronting onto Essex Road and Packington Street. Immediately adjoining the application site is No. 13 Windsor Street which is a 5 storey former office building that has recently been converted to residential use. Directly opposite the application site on the other side of Windsor Street is a small car parking and garage court area, and this backs onto a row of 3 storey terraced houses also fronting Packington Street.

Click on any of the photos, plans and elevations below to enlarge them.

The proposed development

On the south side of the site there is a small L-shaped car park and service yard that is largely screened from view by a high brick wall, and this is the site of the proposed extension. This entails a small area of demolition of the existing building and then the construction of a new extension to the existing building at basement, ground, first and second floor levels. A new third floor is also proposed, together with a smaller fourth floor set back from the main facades of the building on all sides.

The total additional floorspace would be approximately 2414 sqm, comprising cycle storage, plant room and a small office suite in the basement, office suites and a large central lobby at ground floor level, office suites and upper lobby at first floor level and then additional office space on the second, third and fourth floors. Both the new and existing accommodation in the Windsor Centre would be served by a centrally positioned lift lobby with WC facilities on all floors. A fire escape and new refuse storage facilities would be provided at the eastern end of the building facing Windsor Street.

Design approach

The proposed design of the extension at ground, first and second floor levels will broadly replicate that of the existing building including London stock brickwork with glazed panels similar to the existing wing of the building that adjoins Windsor Street. At third and fourth floor levels however, a greater proportion of glass is proposed in order to provide a lighter appearance to the upper floors. The top floor could incorporate some planting troughs to “soften” the overall composition.

Planning application

This consultation is an important first step in the preparation of an application and any comments received will need to be taken into account in finalising the design. An application will, at the request of Islington Council, be accompanied by detailed assessments addressing transportation, energy, daylight/sunlight, construction management and sustainability issues in addition to which the applicants will address the design, access and planning aspects of the proposals.

Your views

We hope you found this consultation informative and interesting and we look forward to receiving your comments. The next step will be to carefully review all of the comments that are received from the local community and other interested parties and endeavour to take them into account prior to the submission of an application to the Council.

When the application is submitted it is very likely that the Council will carry out a further consultation with local residents and other interested parties, affording a further opportunity to put forward your views. In the meantime, thank you for your time in reviewing our proposals.

Leave your comments here